
Hoagie-ruller
Ingredienser
Til deigen:
Lettmelk, 260 g
Tørrgjær, 6 g
Amylase, 8 g (f. eks. Idun luftigere bakst)
Økologisk siktet hvetemel, 400 g
Honning, 10 g
Olivenolje, 20 g
Salt, 8 g
Til baking:
Grovt maismel, en sprinkel
Eggehvite fra ett egg
Vann, ett splasj
Isbiter, 4-5 stk
Sånn går du frem
Steg 1: Bland deigen
Varm melken til 40-43°C. Tilsett gjær og amylase og rør sammen.
La den stå i 3-5 minutter, til skum og bobler kommer til syne (dette gjør vi for å sjekke at gjæren er full av liv, hvis det ikke kommer skum og bobler trenger man en annen gjær, eller dobbelsjekke at temperaturen er riktig).
Mens du venter på gjærtesten. Finn fram en stor bolle og bland mel, honning, olivenolje og salt.
Når gjæren er testet, hell den over i bollen og bruk hendene til å blande til det ikke er noe tørt mel igjen og en kohesiv masse formes, ca. to min.
Dekk til med plast/tett lokk, og la hvile i 15 min.
Steg 2: Elting og gluten
Når deigen har hvilt, legg den på en ren overflate og elt i 8-10 minutter, til den er helt smud og ikke lengre klissete.
Når deigen er eltet, skjær av et stykke og test for utvikling av gluten ved å forsiktig strekke deigen så tynt at du nesten kan se gjennom den før den går i stykker. Hvis den ikke er helt der ennå, fortsett å elt i et par minutter og prøv igjen.
Steg 3: Heving (første fermentering)
Legg deigen i bollen og dekk til med plast. La den heve til dobbel størrelse (45-60 min).
Steg 4: Del opp deig, form brødene og hev (andre fermentering)
Boks deigen ned og del opp i 4 like deler, ca. 175 g hver.
Med fingerspissene, trykk lett og strekk hver del til et 20 cm langt rektangel som er 2-3 cm tykt.
Med et fast grep, rull deigen fra bunnen til toppen (vet ikke helt hva det betyr), press og forsegl på bunnen av rullen.
Nå skal du ha en stokk av deig med sømmen ned. Bruk jevnt trykk med håndflaten og forsiktig rull stokken til en sylinder (wtf), ca. 25 cm lang.
Ang. formingen: Se videoen i linken fordi det er vanskelig å beskrive med ord.
Sprinkel maismel på et bakepapir. Form hver rull og plasser to stk på hvert bakepapir.
Dekk til med plastik eller håndkle og la de heve til ×1.5 - ×2 størrelse, 45-60 min.
Steg 5: Gjør klar ovnen
Når det er 15 min igjen av hevingen, sett ovnen på 190°C.
Plasser en stekepanne som tåler ovn på en rist nederst i ovnen. I neste steg skal isbiter puttes i pannen for å få bedre steking.
Steg 6: Snitt, eggpensling og steking
Snitt: Med barberblad eller skarp kniv, snitt rullen i ett langt kutt med 45 graders vinkel.
Pisk eggehvite og en skje vann sammen. Med en pensel, spre eggehviten lett på overflaten for bedre skorpe.
Sprinkle litt maismel over rullen (her kan du også bruker urter og krydder).
Plasser rullene i midten av ovnen og kast inn 4-5 isbiter i stekepannen/langpannen i bunnen av ovnen.
Stek i 10 min, snu stekebrettet, og stek videre i 8-10 min, til skorpen er gyllen brun og midten av rullene er 93°C (bruk steketermometer).
Avkjøl på rist. Kan oppbevares i en fryse-/ziplockpose over natten og da blir den enda bedre til og med.
Bra jobba! 🤗